Tort aniversar

Am pregatit unul dintre torturile mele preferate. Sotia unchiului meu, Camelia, a inventat reteta. Merita sa incercati!

Ingrediente:

– 6 oua

– 250 gr zahar

– 250 gr faina

– Ciocolata cu lapte, 2 buc  de cate 100 gr

– 200 ml smantana pt frisca

– 1 plic intaritor frisca

– 2 plicuri zahar vaninilat

– jumatate plic praf de copt

– jumatate fiola esenta de rom Dr. Oetker

– visine (ori din compot, ori congelate, ori proaspete… nu conteaza)

– fructe pentru decor: kiwi, banane, portocale, ananas, capsuni, etc.

BLATUL:

Se separa cele 6 albusuri de galbenusi, si se bat spuma.

Se adauga un plic de zahar vaninilat si 250 gr de zahar.

Se mixeaza compozitia, dupa care se adauga cele 6 galbenusuri. Se mixeaza iar.

Se amesteca 250 de gr de faina cu jumatate de plic de praf de copt Dr.Oetker, si se pune peste compozitia de mai sus.

Se pregateste un inel de tort, se unge cu 2 linguri de ulei si se preseaza faina. Se aseaza visinele, se toarna compozitia in forma si se pune la cuptorul preincalzit la 180grade, timp de 40-50 min.

In loc de visine, mai puteti  incerca sa puneti mere, pere sau prune. Puteti sa faceti mereu altfel, pt a nu va plictisi de acelasi gust.

SIROPUL

In timp, ce blatul se afla in cuptor, faceti siropul pentru a avea timp sa se raceasca inainte de a fi gata blatul. Lasati sa dea in clocot 150 ml apa cu 3 lingurite zahar. Dupa ce se raceste, puneti jumatate de fiola de esenta de rom Dr.Oetker.

Siropul racit se rastoarna peste marginile blatului. O alta idee de sirop: compot de ananas.

Dupa aceea puneti pe foc 2 linguri de lapte si cele 2 ciocolati.

Dupa ce devine crema, se unge blatul cu ea.

Se scoate afara sa se raceasca (nu cumva sa va stricati frigiderul). Am avut noroc ca l-am scos afara pe terasa si erau sub -10 grade  si s-a racit repede.

Cand credeti ca s-a racit cat de cat, incepeti sa faceti frisca naturala. Eu am facut frisca doar din 200 ml de smantana, si am folosit-o pe cea care o aveam in frigider, de obicei cumpar smantana special pt frisca, si nu pt gatit. Mi s-a parut cam putina, voi sa faceti dublu.

Intindeti frisca peste ciocolata, si ornati cu fructe.

3 thoughts on “Tort aniversar

  1. Am primit setul cadou de la prietena mea, dar sa stii ca e suport de pahare, dar cum era prin preajma, m-am gandit ca ar da bine in poza sub lingurita. :))

    Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s