Grădiniţă…

Pe 3 septembrie, când a împlinit Roxalia 1 an și 10 luni am înscris-o la o grădiniță particulară. Am ales una privată, pentru că cei de la stat nu primesc copii sub 3 ani la grupa mică.  Grupele sunt formate de câte 8-10 copii, ceea ce e bine pentru un copil care la aceasta varsta frageda are nevoie de o mai mare atentie din partea educatoarelor, pentru a nu fi traumatizat. Faptul ca sunt camere video, si o pot verifica oricand, ma linisteste ca e totul in regula, si ca toti se comporta ok.

Roxalia adoră copiii, este sociabilă, si am crezut ca imi va fi usor cu ea inca din prima zi. Dar nu a fost sa fie, mai ales ca a inceput sa fie  mofturoasa si sa aiba crize de personalitate cu vreo 2 saptamani inainte sa o inscriu.

Programul este de la 7:30 pana la ora 18. In prima zi a stat de la 9 pana la 17:30, a reusit sa adoarma acolo, in schimb nu prea a mancat.

La sfarsitul zilei, fiecare copil primeste un biletel in care scrie cum a mancat dimineata, la pranz si gustarile dintre mese. Mai scrie si cat a dormit, de cate ori s-a dus la baie, si nota participarii la activitati.

La inceput pe biletele, in dreptul pranzului era trasa cate o liniuta, pentru ca Roxalia nici macar nu se apropia de mancare. Si chiar ma gandeam, oare cand va veni ziua in care voi vedea F.B. la toate felurile de mancare. Intelesesem ca nu trebuie sa imi fac griji, pentru ca unii copii mananca abia dupa o luna. Dar nu a trebuit sa astept chiar atat, pe 12 sept, a 7 a zi de gradinita a mancat foarte bine tot.

Asa arata biletelul de pe 12 sept, si un exemplu de alte 2 biletele in care nu manca mai nimic.

In fiecare dimineata cand o lasam la gradinita, se cam smiorcaia dupa mine vreo 5-10 min. Cand ajungeam la laptop si dadeam drumul la camere, deja o vedeam linistita jucandu-se.  Pana cand intr-o zi, din a treia saptamana de gradinita, deodata mi-a zis „Pa, mami!” si a dat sa se indrepte singura spre usa unde stateau ceilalti copii. A tinut sa imi aminteasca sa ii dau si bidonasul cu apa. Deci din acea miercuri, 19 sept, nu mi-a mai facut niciodata figuri cum ca nu ar mai vrea la gradinita.

A inceput sa ii placa mult, pt ca are parte de tot felul de activitati interesante:

educarea limbajului:  – comunicare verbala si non-verbala; – elemente de limbaj scris, citit; – imbogatirea vocabularului; – limba straina (engleza si/sau franceza).

activitati matematice: – cifre, numere; – multimi; – forme geometrice; – operatii simple.

cunoasterea mediului: – familia, vecini, extrapoland pana la intregul univers.

educatia estetica: – educatia muzicala; – educatia plastica; – educatia practica; – teatru pentru copii.

educatia sociala:– educatia moral civica;- educatia ecologica;- educatia rutiera;- educatia sanitara.

Am inscris-o si la dansuri, saptamana trecuta a avut primul curs, tot in incinta gradinitei.

Si in incheiere, vreau sa scriu despre preferinta Roxaliei  pentru un baietel din grupa ei. Toata ziua se pupa si se tin de mana, iar daca alte fete incearca  sa se apropie de Codrin, ea le da la o parte.

Cand vine ora de somn, ei avand si paturile apropiate, mai intai incep un joc cu perne ca intre adolescenti, dupa care adorm. Cand se trezeste Codrin inaintea Roxaliei, o mangaie pe fata pana se trezeste, ii pupa mana. Roxalia zambeste, se alinta si ii ofera si cealalta mana sa i-o pupe. Astazi, Codrin a incaltat-o dupa ce s-a trezit, chiar daca nu era schimbata de pijamalute.

El este mai mare decat ea cu o luna, este blond si are ochii albastri.  Am intrebat drele educatoare daca Codrin este la fel de amabil si daca le pupa si pe celelalte fetite, dar se pare ca doar Roxalia i-a cazut cu tronc. Ce reiese din astea?  Sa notez in jurnal ca primul „prieten” al ei este Codrin? :)))

Roxalia – 1 an și 10 luni

Reclame

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s