Alege să fii bun!

Săptămâna aceasta s-a lansat o campanie* locală anti-bullying adresată şcolarilor si adultilor, prin care se urmăreşte încurajarea lor să ia măsuri împotriva violenţei verbale sau fizice și a abuzului emoțional.

Campania îşi propune să aducă la cunoștință consecințele hărțuirii și cât rău se poate face unei persoane chiar și printr-un singur zvon.

Tipurile de hărțuire sunt: fizică, verbală, indirectă (zvonurile), cyber (pe internet), alienare socială.

bullying azia

Despre cyber-bullying am mai vorbit anul acesta pe blog. Am povestit aici o experiență personală, iar într-o altă postare, am explicat despre cât de ușor se poate afla în 2015 cine se ascunde sub anonimat de partea cealaltă a ecranului. Totul este înregistrat, chiar și daca intri pe Incognito (nu rămâne în istoria calculatorului tău, dar în istoria Google sau a internetului rămâne). Trebuie să înțelegeți că suntem urmăriți pas cu pas.

againstbullying

Cine îmi urmărește activitățile de pe Facebook sau de pe Instagram sigur a văzut pozele mele din ultimele două zile, însoțite de hashtagurile: #portocaliupentruazi #alegesafiibun #makeitstop #againstbullying. Acesta a fost doar teasingul. Vom face campanie și în școlile din județul Bacău.

În școli campania constă în:

  • sesiuni de dezbatere și informare cu elevii din școlile gimnaziale și licee care se vor desfășura periodic începând cu luna aceasta cu ajutorul voluntarilor ong-ului AICR și specialiștilor companiei AZIA Security Systems;
  • identificarea și consilierea cazurilor care au nevoie de consiliere pentru depășirea temerilor,
  • concursuri de fotografie și de eseuri;
  • punctul de focus este conferința “Alege să fii bun” de la începutul anului 2016, care va avea ca scop promovarea unei gândiri responsabile, sănătoase, precum și prezentarea metodelor prin care ne putem feri de fenomenul de bullying.

Câteva date despre fenomenul de bullying:

[Sursa este telefonulcopilului.ro, și chiar am rugămintea să dați click și să citiți tot pdf-ul. Este important să le vorbiți copiilor voștri despre bullying încă de la vârste fragede (4-5 ani), pentru a reuși să le implementați cu timpul dorința de a fi o persoană mai bună.]

Sursa: telefonulcopilului.ro

Sursa: telefonulcopilului.ro

Definiţie fenomen

În limba engleză se numește scurt și cuprinzător bullying, dar în limba română -comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Un copil este etichetat, tachinat, batjocorit în cercul său de cunoștințe sau de către colegi care îl strigă într-un anume fel (făcând referire la aspectul fizic sau probleme de ordin medical/familial). Uneori aceste tachinări se transformă în îmbrânceli sau chiar, în unele cazuri, în atacuri fizice.

Bullying reprezintă o formă de abuz emoțional şi fizic, care are trei caracteristici:

  •           Intenționat – agresorul are intenția să rănească pe cineva;
  •           Repetat – aceeași persoană este rănită mereu ;
  •           Dezechilibrul de forțe – agresorul își alege victima care este percepută ca fiind vulnerabilă, slabă și nu se poate apăra singură.

Acest fenomen afectează copiii și adolescenții, atât din punct de vedere emoțional, cât șifizic și social. De asemenea, fenomenul are efecte negative asupra victimei, dar și asupra agresorului și a celor ce asistă, spectatorii. Se creează un climat de frică, asprime și lipsă de respect pentru toți cei implicați.

Spectatorul / Martorul: Cei mai mulți dintre elevi nu sunt nici agresori și nici victime. Ei sunt spectatori. Un rol important în prevenirea fenomenului bullying îl are spectatorul. În funcție de modul în care el reacționează, poate contribui la problemă sau la soluție. Unii spectatori instigă agresorul să abuzeze victima. Majoritatea spectatorilor acceptă în mod pasiv privind și nefăcând nimic, de multe ori din frica si de alte ori din nepasare. Poate fără să conștientizeze, spectatorii încurajează agresorul să continue, prin simpla prezenţă și acceptare tacită.

Uită-te la acest clip, și răspunde-ți ție în minte, ce ai face în asemenea cazuri? Eu știu clar cum aș reacționa, pentru că știu cât de mult îmi doresc să dispară fenomenul de bullying.

COPIII VOR INTERVENI ȘI VOR AJUTA PENTRU A PRODUCE O SCHIMBARE DACĂ ADULȚII ÎI PREGĂTESC, ÎNCURAJEAZĂ ȘI SUNT ALĂTURI DE EI ÎN ACESTE SITUAȚII NEPLĂCUTE.

Majoritatea campaniilor anti-bullying aplică 2 principii pentru combaterea fenomenului:

  1. Elevii trebuie să informeze profesorii atunci când au loc situații de bullying.
  2. Pedepsirea agresorilor.

Fiecare gest face cât o mie de cuvinte. Fiecare cuvânt are consecinţe. Alege-le pe cele potrivite!

Spune STOP fenomenului bullying, cu un apel la 116 111 (telefonul copilului).

*Campania de informare și sensibilizare cu privire la fenomenul de bullying a fost lansată de Asociația Inițiative pentru o Comunitate Responsabilă și Azia Security Systems cu sprijinul grupului de bloggerițe din Bacău pentru a se atrage atenția asupra creșterii fenomenului hărțurii și agresiunii de orice fel și este practic startul unor serii de activități pe această temă.

alegesafiibun

Reclame

Un gând despre „Alege să fii bun!

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s