Brace yourself

V-am spus și-ntr-o altă postare cât de important este zâmbetul pentru mine. Și nu orice fel de zâmbet ci unul natural, cu dinți sănătoși, albi și drepți. :)) Sunt de părere că un zâmbet impecabil este o carte de vizită.

Am fost atentă toată viața cu dantura mea, la cel mai mic punctuleț de carie pe care îl descopeream dădeam fuga la stomatolog, și începând de la 12 ani mergeam singură, fără să ajungă mama să mă bată vreodată la cap cu asta. Neștiind ce este aceea o durere de măsea, dar auzind cât de chinuitoare este, am dus-o și pe fetița mea de 5 ani la stomatolog de 3 ori până acum să știu eu ca totul este în regulă (mai ales după vreo 2 căzături în dinți). Am vrut să se obișnuiască cu genul ăsta de vizite, ca pe viitor când va trebui să meargă la scosul dinților de lapte, să nu aibă acea teamă de necunoscut.

Până prin 2011, am fost mulțumită de dinții mei cum arătau estetic. Pe la sfârșitul lui 2011 (la 24 de ani), am început să mă uit la ei cu alți ochi. Incisivii centrali, care erau frumoși și egali, dar îndreptați ușor spre interior, au început să mă deranjeze. La fel și incisivii laterali care păreau că se urcă foarte ușor peste cei centrali. Și m-am hotărât să îmi pun aparat dentar mobil. L-am purtat ce l-am purtat încontinuu, dar nu am reușit să ajung datorită lui la perfecțiunea danturii pe care mi-o doream. Începând cu anul 2013 l-am purtat doar în timpul nopții. Mi se părea că timpul trece, mergeam lunar la activare, dar nimic nu se mai întâmpla. Dinții rămăseseră la un anumit nivel.

În martie 2014, mi-a apărut în news feed pe Facebook, că centrul de îngrijire dentară Profi Smile oferă cu ocazia Zilei Femeii un detartraj gratuit + o curățare profesională (am aflat ulterior că au an de an această ofertă). Mi-am făcut programare și m-am dus. A fost cea mai înțeleaptă decizie pe care am putut să o iau referitor la dantura mea. Am ajuns într-un mediu plăcut, cu medici tineri și optimiști, care știu foarte bine să își facă treaba. Atunci i-am cunoscut pe dr. Turcu, pe dr. Roșu Alexandra și pe dr. ortodont Laura Jicmon, care m-au convins să trec pe un aparat ortodontic permanent din ceramică (doar pe arcada superioară – Slavă Domnului, dinții de jos au fost dintotdeauna aliniați frumos). Căutand pe net prețurile, mi-am dat seama că cele de la Profi Smile sunt mai mici decât la alte clinici. Am dat 2000 ron pe aparatul dentar din ceramică, și apoi a urmat activarea lunara care costa 40 ron.

Am ținut aparatul din 21 mai 2014 până pe 20 august 2015 (fix 1 an și 3 luni, așa cum a preconizat dra ortodont).

Puțină lume a știut că am purtat aparat dentar… și lucrul acesta l-au putut observa doar cei care se apropiau de mine, la mai puțin de un metru.  În mediul online nu am lăsat nici măcar cel mai mic indiciu. Singurele întrebări pe care probabil și le puneau oamenii ar fi putut fi „De ce nu mai zâmbește Roxana în poze de un an încoace? Oare e tristă? Da’ oare și-a pus ceva în buze?” :)) Asta pentru că aparatul împingea buza superioară și părea mai voluminoasă.

Aparatul ortodontic a fost secretul meu și a celor dragi mie. Era micul nostru secret. Și e minunat să împărtășești ceva măreț doar cu anumite persoane. Pentru că aparatul dentar e ceva măreț, este parte din tine. Ajunge să fie un stil de viață. Când ți-l dai jos după întregul tratament îi duci lipsa. Treci mereu cu limba peste dinți să îți dai seama că nu mai e acolo și să te aducă la realitate. :))

La câteva luni după ce mi-am pus aparatul, observam în jurul meu din ce în ce mai multe  persoane că au aparat dentar din ceramică sau din safir. Și mă refer la persoane de peste 25 de ani. Cred că abia acum ne-a venit nouă mintea la cap. :)) Am fi putut face lucrul ăsta când eram adolescenți. Bine, eu atunci aveam o altă viziune a dinților frumoși. Cum ziceam și la începutul postării, credeam pe atunci că dantura mea e super faină. Vedeam totul per ansamblu. Acum nuuu, când mă uit în oglindă, mă uit și cu lupa. „Ce o fi aici? Doamne, e un rid? N-are cum! Ia să scot lupa. Ah, e doar o cută fină de la pernă.” Așa a pornit totul și la dinți: „Dumnezeule, incisivii ăștia sunt un pic în spate?!? Nu mai pot trăi așa, tre’ să schimb ceva!” :))))

Glumesc… dar la un nivel mai mic, cam asta se întâmplă când înaintăm în viață. Încercăm să tragem de tinerețe și să mai îmbunătățim una alta la noi. Important e să nu exagerăm și să nu cădem în penibil cu schimbări brutale.

Mă bucur că fiica mea m-a putut vedea cu aparat dentar, voi fi un exemplu pentru ea, în caz că va trebui să poarte aparat peste 5-7 ani. Oricum, în ultimii ani a ajuns un trend purtatul aparatului în randul copiilor, mai ales că elasticele sunt atât de drăgute…  ba roz, ba tiffany, ba cu mustăți de pisicuțe, etc.

Despre durerea din timpul tratamentului

Pentru că a fost un tratament ortodontic pentru o îndreptare fină și nu pentru ceva mult mai complicat, nu am simțit dureri mari după ce mi s-au pus breckeții. Doar o ușoară presiune care a dispărut după 3 zile. Cel mai greu a fost când a trebuit să mi se pună un șurubel într-un os din arcada inferioară pentru a putea prinde un elastic de caninul de sus. Dacă aș fi avut aparat și jos, lucrurile ar fi fost roz la partea asta, căci puteam prinde de el elasticul. La fel, după 3 luni de purtat acel șurub, a fost dureroasă scoaterea lui. Dar totul a trecut, osul s-a refăcut, aparatul a fost dat jos și uite așa arătau dinții mei în august 2015 (foto dreapta).

brcs

Before  and  After

 

Minunat, nu? Nu am reușit să găsesc 2 poze fix din același unghi, se vede că în poza din dreapta e capul lăsat mai pe spate, dar se observă diferența și cum a lucrat aparatul ortodontic.

Alte poze unde mi se văd dinții mai bine: aici, aici și aici.

De 2 săptămâni mi l-am pus din nou, pentru că mi s-a mișcat ușor un incisiv central (un incisiv care mereu a fost obraznic și căruia îi place să facă ce-l taie „memoria”), și pentru că vreau să am o arcadă perfectă, am preferat să mai gust pentru încă 4 luni din zâmbetul cu diamante. Așa l-am numit eu mereu. :))

Poză de acum 2 zile:

orto

La sfârșitul lunii trecute, dra dr. Roșu Alexandra, de la Profi Smile a desfășurat un seminar cu noi, bloggerițele din Bacău, la centrul ei de îngrijire dentară. Când am ajuns acolo, am rămas plăcut surprinsă. Totul era schimbat și renovat. Au mai făcut încă un cabinet, dotat cu un scaun și o aparatură de ultima oră. În sala de așteptare, pe lângă tablourile cu mesaje funny, se așterne pe un întreg perete harta veche a orașului elevețian, Lucerna (pe vremea aceea se numea Luciaria). Deasupra unitului dentar performant se află pe tavan, harta insulei Chatham din Noua Zeelandă.

profismile

Scaunul este partea cea mai importanta a unui cabinet stomatologic, pentru că este locul unde se face primul contact clinic cu pacientul. De aceea Profi Smile deține performantul scaun, Planmeca Compact i Touch (unicul din Bacău), care îmbină tehnologia de ultimă generație cu design-ul avangardist și ergonomic.

Într-o atmosferă friendly, dr Alexandra ne-a vorbit aproape 2 ore despre cum să ne păstram dinții impecabili și sănătoși. Tare mi-ar fi plăcut ca toți oamenii să o fi auzit vorbind, astfel poate mulți ar da o altfel de importanță danturii.

Nu ai niciun motiv să nu frecventezi cabinetul de stomatologie. Frică nu trebuie să ai, deoarece suntem în 2016, și tehnologia a avansat, nu mai există dureri în timpul lucrării pe care ți-o efectuează. Consultația este gratuită (cel puțin aici, la Profi Smile, nu știu cum stă treaba la alte clinici). În cadrul consultației ți se va face un plan de tratament, și abia atunci tu vei hotărî ce anume de pe planul de tratament vrei să tratezi mai exact, în funcție de banii pe care îi dispui, și în funcție de gradul de urgență.

Bine, normal ar fi să nu se ajungă să ți se facă plan. Adică tu trebuie să fii conștient că prevenția este mai bună decât tratarea. De aceea cel mai bine este să intri într-un centru stomatologic o dată la 6 luni pentru un control de rutină. La urma urmei nu te costă nimic. Cel mai bine este să lași un profesionist să vadă care e treaba cu dantura ta, degeaba te uiți tu în oglindă și să presupui că totul e ok. Uite, de exemplu, eu care sunt mega obsedată cu dantura, credeam că e imposibil să își facă apariția vreo carie, atât timp cât mă spăl pe dinți de 2-3 ori pe zi, folosesc ața dentară și apa de gură. Dar acum 3 săptămâni când am fost la dr Alexandra să îmi facă un detartraj și un Air Flow, a descoperit un mic punctuleț de carie de vârful unui ac lângă o plombiță mai veche (și eu crezusem că era un colorit). Am revenit la ea să mi-o trateze, și ce crezi? Sub toată plomba se afla carie. Deci oricât am avea noi ochii buni, tot trebuie sa mergem la un expert.

Dacă nu ți-e frică de durerile de măsele, gândește-te că infecția dentară poate ajunge oricând la inimă, sau la oricare alt organ intern. Iar atitudinea radicală „îi scot și îmi pun implanturi” nu e deloc în regulă, nimic nu se compară cu dinții naturali. Nu neglija acest aspect, și învață-ți copiii de mici să nu le fie teamă de medic. Nu îi mai amenințați cu „Dacă nu stai cuminte, te duc la stomatolog/doctor/polițist/țigani!”. Am încredere în voi că nu apelați la genul ăsta de amenințări și că reușiți să vă temperați copiii altfel.

Nu uitați să îi învățați să își perieze dinții corect (minim 3 minute, mișcări scurte, dinspre gingie spre marginea dinților), și să se obișnuiască cu folosirea aței dentare (ața dentară suplimentează periajul și curăță dinții cu până la 30% mai bine). Eu folosesc de prin 2010 periuțe de dinți de la White Glo (mă înțeleg cel mai bine cu ele), iar la pastele de dinți, pe lângă White Glo, folosesc și Opalescence. La sfârșitul seminarului, am primit toate bloggerițele de la dr. Alexandra, câte un kit White Glo (periuță de dinți + pastă de dinți de noapte + pastă de dinți de zi). Fix pe gustul meu!

Periuța de dinți trebuie schimbată o dată la 3 luni. Mulți știți asta, dar câți dintre voi faceți lucrul ăsta?

profismile whiteglo

Ca o mică recapitulare a celor spuse de dra doctor, pentru a preveni apariția cariilor dentare trebuie să ții în evidență următoarele aspecte:

  • să realizezi în primul rând un periaj corect al dinților, al mucoaselor limbii și obrajilor, suplimentat de folosirea aței dentare pentru curățarea spațiilor interdentare și de clătirea cu o apă de gură care să anihileze flora microbiană cariogenă.
  • de asemenea se recomandă evitarea alimentelor dulci și lipicioase între mese, recomandate fiind fructele care aduc un aport energetic și vitaminic asigurând și  curățirea mecanică a dinților.
  • evitarea variațiilor termice ce pot produce fisuri ale smalțului, ca și a alimentelor și sucurilor acide ce pot demineraliza smalțul favorizând cantonarea cariei dentare în porozitățile smalțului.
  • clătirea energică cu apă după consumul de alimente de orice fel sau guma de mestecat scad ph-ul salivar, fluidifică saliva și asigură auto-curățirea grosieră a  suprafețelor buco-dentare.
  • un factor deloc de neglijat este faptul că fumatul scade secreția salivară și posibilitatea de autocurățire, iar prin gudroanele din fumul de tutun inhalat, favorizează depunerea tartrului, mediul propice de dezvoltare al bacteriilor cariogene.
 Și nu în ultimul rând controalele stomatologice și profilaxiile dentare periodice sunt măsuri recomandate în prevenirea cariei dentare.
Acum că ai toate aceste informații, ce mai aștepți?

profi smile telefon

 

 

 

 

 

 

Reclame

Un gând despre „Brace yourself

  1. Pingback: Oana Nechita: Portretul unui artist | Blog neinspirațional

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s